Boksläpp för ”Modearv: ”Essäer om kläder, kulturarv och samhälle”

Välkommen till boksläpp på Textilmuseet! I antologin Modearv ger tolv av Sveriges främsta forskare och skribenter exempel på hur historiska perspektiv på kläder och mode kan hjälpa oss att bättre förstå dagens samhälle. Textilmuseets Johannes Daun är redaktör för boken. Textilmuseet utlovar mingel och tilltugg, författarpresentationer samt boksignering. Boksläppet blir en festlig inledning av säsongen, och som följs upp av en serie föredrag under året.

Designcafé: ”Textilhistorien – Nuet – Framtiden”

Mot bakgrund av filmserien ”Mot ett nytt millenium”, spekulerar forskare och praktiker om möjliga framtidsscenarier i närtid och på lite längre sikt. Panelsamtal

Designcafé: ”Vintage Jean Bosco”

Inspirerar alla att våga sig in i second hand-butikerna. Stil ska beröra – mixa, matcha och lägga till detaljer. Jean anser att smycken är nyckeln till styling. De skapar en multifunktionell stil och är bra konversationsstartare. En personlig och uttrycksfull stil behöver inte kosta, det kan vara något du skapar utifrån det du redan har. Att våga ta chanser och vara kreativ för att försöka hitta sig själv är Jeans ledord.

Föredrag Modearv: ”Konfektion, kalorier och rationalisering – klädstorlekar under 1900-talet”

Ett föredrag om industrialiseringen av klädtillverkningen på 1900-talet, och de behov som då uppkom av standardiserade klädstorlekar. Här kan paralleller dras till dagens e-handel och utmaningen att få kundens plagg att passa. Marie Ulväng är docent i ekonomisk historia och lektor i modevetenskap vid Stockholms Universitet. Hennes forskning kännetecknas av ett stort intresse för textilier, kläder och mode ur ett materiellt perspektiv, med studier av bl.a. bondebefolkningens kläder under 1800-talet och Upsala Kappfabrik.

Resa till Teckningsmuseet i Laholm samt till Hishults Konsthall och Skulpturpark

Kl. 08.30 Avresa från Borås (”fruktstund” på bussen)
kl. 15.30 Hemresa (hemkomst ca 18.00)
Besök gärna www.hishult.com, www.teckningsmuseet.se, för intressant information.
Kostnad 450 kr/person bussresa, lunch, inträde och guidning.
Max antal personer: 40 st. Anmälan via e-post till: info@textilhistoriska.com
OBS ANMÄLAN fr o m den 15 april kl 08.00 (tidigare anmälan godtages ej).
Efter bekräftelse betalas kostnaden omgående till bankgiro: 5513–4183.
Vid anmälan ange önskan om särskild kost!

Specialvisning i utställningen ”Legends of Workwear”.

Fristads presenterar företagets 100 åriga historia i en specialvisning i utställningen. Snickarbrallan som designikon och arbetskläder som bidrar till att förändra textilbranschen.

Vernissage: EXIT 2025

Textilhögskolans avgångsstudenter i mode- och textildesign presenterar sina examensarbeten i en framåtblickande utställning med kreativ ung design.
För vidare information: Håll utkik på Textilmuseets hemsida.