Galleri 2017

Designcafé: John Boyd Textiles Horsehair Weavers since 1837

John Boyd Textiles i England grundades 1837 och är idag en av de sista väverierna i världen som fortfarande väver tageltyg. Lars Otell berättade målande om sitt studiebesök på företaget. Då Lars har stor erfarenhet inom textilens värld så beskrev han detaljerat företagets verksamhet trots att all fotografering var förbjuden vid besöket. Hantverket, allt från urvalet av vävmaterialet till vävning och beredning kräver stor kunskap och erfarenhet som företaget byggt upp. Bland kunderna återfinns en mängd förnäma kunder och institutioner från hela världen.

Designcafé: Svensk design i Sovjet

Kjell-Åke Svärd, tidigare vd för AB Kinnasand, berättade om import av svenska textilier inför olympiaden i Moskva 1980 och till det stora hotellprojektet i Leningrad. Kjell-Åke visade skisser till hotellinredning och bilder från ett av de största hotellen som fanns. Foton från olika delar av Moskva tillsammans med berättelser om diverse möten under Sovjetresan som visade på en helt främmande kultur som för alltid satt avtryck hos de svenska representanterna från Kinnasand.

Designcafé: Studiebesök Nordiska Etikettbolaget

Ett berikande studiebesök på Nordiska Etikettbolaget som bedriver tillverkning, handel och försäljning av märken för textil profilering och transferprodukter för mode-, profil- och arbetskläder. Företaget är marknadsledande i Europa på textil profilering och exporterar idag till mer än 40 länder. Dagens besökare fick en fördjupad inblick i produktion och företagskultur.

Designcafé: Almedahls fabriksmuseum

Besök i Dalsjöfors för en presentation av det helt nyrenoverade fabriksmuseet. Här visas textilier, fotografier och några maskiner. Genom Gustav Mårtensson och hans idoga samlande under 60 år har vi förmånen att följa Almedahls historia genom tiderna. Britt-Marie Henriksson berättade om det omfattande arbetet med museets upprustning tillsammans med Inger Ekelin.

Designcafé: Paris och Haute Couture

Maria von Wachenfeldt, modejournalist, berättar om förverkligandet av sin dröm att få bevista visningarna hos de främsta modehusen inom haute couture. Egna erfarenheter och historiska tillbakablickar. Maria visade några av de bästa bilderna som tagits av den berömda trendrappor- tören Ann-Marie Böhme 1960-1980.

Designcafé: Besök på Abecita Konstmuseum

Besökarna gavs en guidad visning av samlingarna och de pågående utställningarna, med bl a vinnaren av The Nordic Award in Textiles, Grethe Sörensen från Danmark som specialiserat sig på digital vävning, samt fotograf Brutus Östling som för första gången efter ett 10-tal fotoböcker med fåglar visar en fotoserie och bok ”Savannens djur”.

Designcafé: Besök på Rydals Museum

Ett mycket givande besök på Rydals museum med en intressant berättelse om Rydahls Spinneri grundat av Sven Eriksson på 1800-talet. Företagets verksamhet och samhällets tillblivelse återgavs av intendent Christina Shearer på ett mycket fängslande sätt. En stor del av företagets ordinarie maskinpark finns intakt och fullt användbar. Textiltekniker Anders Berntsson berättade om och demonstrerade de olika spinnmaskinerna.

Designcafé: Finland som textil-land.

Professor Heikki Mattila, Högskolan i Borås. tog oss med på en resa till den finska textilindustrin. Det kända textilföretaget Finlayson som grundades av en skotte med samma namn. Naturligvis fick vi ta del av Marimekkos spännande historia, dess policy att föredra kvinnliga ledare. Företagets främsta vapen förutom starka kvinnor som ledare har varit en kraftfull och unik design. Vem känner inte igen ett Marimekkotyg? Förutom dessa företags starka varumärken, kan Finland kan även stoltsera med en rad framgångsrika sportföretag.

Designcafé: Framtidens modebutik.

Universitetslektor Jonas Larsson, Högskolan i Borås tog oss med på ett spännande besök in i framtidens modebutik. Ett scenario hur trender idag växer fram, hur detta bearbetas för att ett år senare finnas till försäljning. Ett överflöd av produkter uppstår då som inte säljs och bidrar till stora miljöproblem. På många håll arbetas det idag för att få ned överflödet och på ett direkt sätt kunna tillhandahålla kundens direkta behov. Vilka material kommer vi att använda i framtiden?

Designcafé: Finland 100 år

Leila Pekkala f d rektor vid Fristads Folkhögskola berättade om Finlands historia som ledde till dess självständighet 6dec 2017. Finländarna i Borås är en betydande grupp som på många sätt satt sin prägel på staden. På 60- och 70-talen kom ca 10.000 hit för att främst arbeta inom textilindustrin. Leila berättade intressanta upplevelser från sin egen resa från Finland till att leva och arbeta i Borås vid denna tid.

Designcafé: Folkhemmets barnkläder

Universitetslektor Viveka Berggren-Torell, Högskolan i Borås, berättade och visade bilder om barnkläder. Från 1920-talet och några årtionden framåt blev barnkläder en viktigt del av det svenska folkhemsbygget, där skapandet av sunda och friska-framtida-medborgare stod i fokus. En spännande historia om barnkläder och hur samhället påverkat utvecklingen.

Bokmässa, Hemgården, Borås

Hemgården hade arrangerat en bokmässa som möttes med stor entusiasm och ett 50-tal utställare hade samlats denna lördag. Så också THS och vår bokförsäljning var lyckad över förväntan. Det såldes flera kartonger med böcker och förmodligen lyckades vi även locka nya medlemmar. Ett stort antal besökare stod redan i kö när mässan öppnades på förmiddagen. Vi erfar att denna succé kommer att upprepas nästa år igen.

Designcafé: Mönsterskatter

En fantastisk eftermiddag där vi avnjutit två filmer med två textila profiler, Lena Ringensson och Lilly Hallin, som båda utbildat en mångfald av elever inom textil formgivning. Båda med stor erfarenhet av egen formgivning för industri och som dom frikostigt delat med sig av. En rekordstor publik tog tillfället i akt att samtidigt få träffa de båda giganterna.

Designcafé: Birgittaskolorna

Fil dr Maria Carlgren, Göteborgs Universitet, berättade om Birgitta-skolorna, två viktiga modeateljéer och sömnadsskolor med snarlika namn verksamma i Stockholm och Göteborg, från 1910 till 1930-talet. En fascinerande berättelse som trollband publiken. Allt finns återgivet i en bok av Maria Carlgren.