Galleri 2019

Designcafé: Designgruppen i Borås +4633

1994 inleddes ett projekt i Borås +4633 för några olika yrkesgrupper. Ett projekt som skulle främja Handelsstaden Borås. Ett antal yrkesverksamma designer hörsammade detta och grundade 1994 ”Designgruppen i Borås” med en första ut- ställning 1994 i lokaler på Pulsen, Borås. Gruppen har under åren haft ett 15-tal utställningar i Sverige men även utomlands. Medlemmarna berättar om sin verksamhet under 25 år, 1994 – 2019, Jonas Larsson som moderator ledde samtalet. Ett bildspel samt ett urval av produkter från medlemmarnas utställningar visades.

Designcafé: Förläggargårdar i Sjuhärad.

Thomas Andréen från föreningen Förläggargårdar i Sjuhärad höll ett intressant föredrag om hur förläggarverksamheten präglat vår bygd. De fina gårdarna visades på bild under föredraget och varvades med berättelser kring nyckelpersoner som Mor Anna, Mor Kerstin och Sven Eriksson.

Designcafé: ”Borås i kris- och folkhemstider”

Introduktion av Jan Carlsson. L-G Strömberg höll en intressant och engagerad föreläsning om de socioekonomiska förhållandena i Borås och övriga Sverige under 1930-talet. Sverige var drabbat av arbetslöshet, kris och depression men i Borås ökade antalet anställda i textil produktion.

Designcafé: ”In Character – Costumes & Images”

Eva Blomqvist gav en mycket uppskattad och informativ visning av den pågående utställningen på Textilmuseet för ett 25 tal medlemmar i Sällskapet.

Designcafé: ”Från Rovaniemi via Borås till Tokyo”.

Teija Bruhn berättade engagerat om sin över 40 år långa resa inom textil design. Drivkraft, sisu och passion har ständigt lett till nya och spännande utmaningar.

Studieresa till Ekelunds i Horred och Liberty-utställningen på Tjolöholm.

Höstens studieresa gick till två intressanta besök. Först till Ekelund Linneväveriet i Horred där Christer Ekelund berättade om företagets historia, en guidad visning i fabriken och kaffestund i företagets café. Vidare till Frillesbergs pensionat, Frillesås, för en lunch med Wallenbergare och äppelkaka. Dagen avslutades med ett besök på Tjolöholm med den fantastiska utställningen från Liberty i London, slottet inreddes från början med bl a textilier just från Libertys. Utställningen kombinerades med en guidad visning av slottet. Vi begåvades dessutom med ett strålande väder dagen till ära.

Designcafé: Nobelservisens tillkomst

Välbesökt Designcafé där Lars Gustaf Andersson höll ett underhållande och intressant föredrag om Nobelservisens tillkomst.

Studiebesök på RI.SE, Mölndal

Trevligt och intressant studiebesök på RI.SE (Research Institutes of Sweden), Mölndal. Alla tidigare testinstitut (Tefo, SP, IFP m.fl.) är nu samlade under RISE. Vi fick bl.a ta del av återvinning av textila material i praktiken.

Guidad visning: ”Reconstructing Memory” på Textilmuseet

En specialvisning för Sällskapets medlemmar av konstnären Kristina Müntzing om utställningen och hur den uppkommit. Om Kristinas infallsvinkel i en bransch som var henne helt främmande men som fick sin upprinnelse från museets samlingar, från textilarbetares berättelser och som omvandlades till konstnärliga verk och ett arbetsrelaterat dansframträdande. En spännande aha-upplevelse som gav utställningen ytterligare en dimension.

Designcafé: Borås Museum i Ramnaparken

Ordförande i De Sju Häradernas kulturhistoriska förening, Iréne Arvidsson berättade om Ramnaparkens och Borås Museums tillkomst, framväxt och framtid för ett tjugotal medlemmar.

TextilHistoriska Sällskapets Årsmöte

Välbesökt årsmöte som följdes av ett intressant och charmerande kåseri av Lars Mauritzon kring sina 30 år som VD för Borås Wäfveri.

Designcafé: Stefanie Malmgren de Oliveira

Stefanie Malmgren de Oliveira i samtal med Jan Carlsson om (haute)couture i allmänhet och Balenciaga i synnerhet.

Designcafé: Fotograf Christiné Ullman von Zweigbergk

Christiné Ullman von Zweigbergk i samtal med Lars Otell om sina 43 år som fotograf av textil och mode på Gothia Reklamfoto. Många härliga minnen av människor, möten och fotoresor.

Vernissage på Textilmuseet: ”Reconstructing Memory” skapad av konstnären Kristina Müntzing.

Konstnären har fått fri tillgång till Textilmuseets samlingar, konfektion, mönsterprover och arkivmaterial av foton och filmer. Utställningen visar verk där historia och nutid flätas samman, på vernissagedagen kompletterades en från historien tolkad dansföreställning. Den finns som film integrerad i utställningen. En utställning från ett oväntat och spännande perspektiv.

Designcafé: Film om och med Sven Fristedt

Vi fick byta programpunkt då vår tilltänkta föredragshållare blev sjuk. Istället visades Filmen om och med Sven Fristedt, en legendarisk formgivare, ingår också i vår serie ”Mönsterskatter” som också kan ses på vår hemsida. Sven Fristedts mönsterspråk är så fantastiskt idé- och färgrikt och har en stor igenkänningsfaktor hos gemene man. Här uppskattades både Svens berättelse och en vinjett av fantastiska textilier.