Bli medlem

Textilhistoriska Sällskapets medlemskap ger dig många fördelar. Förutom fritt inträde till Textilmuseet får du möjlighet att ta del av Sällskapets och Textilmuseets olika arrangemang. Aktiviteter som anordnas är bl.a. vernissager, utställningar, filmvisningar, föreläsningar, modevisningar och studieresor.

Nu gällande årsavgifter:

Medlem: 200 kr
Studerande/Pensionär: 100kr
Familj: 250 kr
Företag/Institutioner: 500 kr
Stödjande medlem: 1000 kr

Betalas in till: BG- 5513-4183

Maila Ditt namn & adress till oss så kommer medlemskort på posten.

För mer info vänligen kontakta: info@textilhistoriska.com

Medlemsintervjuer

Carl-Gustaf Eliasson

Carl-Gustaf Eliasson var under många år chef för PROTEKO och prefekt på Textilhögskolan i Borås. När Sällskapet bildades 1991 började han engagera sig och var ordförande i föreningen t o m 2017.

Varför ska man bli medlem i Textilhistoriska Sällskapet?
Du får ta del av Sällskapets många aktiviteter och följa Textilmuseet på nära håll. Dessutom blir du en del av ett stort engagemang för Textilmuseet och får träffa många personer att utbyta intressanta erfarenheter med.

På vilket sätt behövs Textilhistoriska Sällskapet?
Som vänförening kan vi göra insatser för Textilmuseet på flera områden och vara ett kontaktforum för alla som intresserar sig för den textila historien. Vi har en väl utbyggd programverksamhet som ger många anledning att besöka museet. Ett flertal medlemmar deltar också i museet egna aktiviteter t ex i sygruppen och som museivärdar.

Vilka är era utmaningar inför framtiden?
Att kunna erbjuda en hög kvalitet i programverksamheten och ge medlemmarna möjlighet att delta i intressanta och givande aktiviteter. En utmaning är förstås också att kunna rekrytera neråt i åldrarna.

Något roligt minne att dela med dig av från tiden med Sällskapet?
Sommaren 2003 fick jag möjlighet att vara med när Tutanchamons Garderob visades på American Swedish Institute i Minneapolis och dessutom fick jag fira midsommar tillsammans med många svenskättlingar. Det var en upplevelse att under några dagar få se hur väl man arrangerade vår utställning från Borås och att få träffa alla svensk-amerikaner som firade kring midsommarstången på det “svenskaste” av alla svenska sätt.

Carl-Otto Eiserman

Carl-Otto Eiserman är uppvuxen i en driftig textilfamilj där företagande varit en naturlig del. Det textila arvet har alltid varit påtagligt och karriären stakades ut redan i tidig ålder. Under många år var Carl-Otto ordförande i Textilhistoriska Sällskapet och arbetade mycket med utställningen Tutanchamons Garderob.

När började ditt intresse för textil?
Det började i tjugoårsåldern. Efter mina studier på Chalmers åkte jag till Amerika och lärde mig mer om bomull. Jag jobbade i Dallas hos en bomullshandlare och lärde mig grundprocessen i att skörda och få fram fibrer. Jag ville egentligen fortsätta att praktisera men när jag kom hem till Sverige önskade min far att dra sig tillbaka så praktik fick vänta och jag övertog företaget.

Hur kom det sig att du började engagera dig i Textilhistoriska Sällskapet?
Birger Larsson som jag hade som textillärare på Chalmers kom och frågade mig om jag kunde tänka mig att ta över ordförandeskapet. Jag tyckte det lät roligt, framförallt eftersom Textilhistoriska Sällskapet då huserade i Åkerlunds Bomullsspinneri. För mig personligen betydde det mycket att samarbeta med Textilmuseet i den byggnad som skapades av min morfars far och morfar.

Varför tycker du att man ska bli medlem i Textilhistoriska Sällskapet?
Det är ett väldigt trevligt utbyte om man är intresserad av den textila historien. Dessutom stödjer och backar man upp Textilmuseet indirekt eftersom Sällskapet är vänförening och har museets bästa för ögonen.

På vilket sätt behövs Textilhistoriska Sällskapet?
För att förstå nutidens textilindustri är det nyttigt att känna till historien. På så sätt kan vi få kunskap på ett djupare plan och blicka framåt.

Något roligt minne att dela med dig av från tiden med Sällskapet?
Jag var ordförande under tiden som vi arbetade med utställningen Tutanchamons Garderob. Det var fantastiskt roligt att se den växa fram. Höjdpunkten var när drottning Silvia invigde utställningen, det var en härlig upplevelse. Dessutom var publiktillströmningen stor och Sällskapets medlemmar gjorde ett strålande arbete. I museets shop sålde vi också Tutanchamonprodukter som var tillverkade i bygden.

Gunnel Larsson

Gunnel Larsson har alltid varit road av kläder, detaljer och modehistoria. Hon har under många år jobbat med tillskärning och sömnad, främst inom dam. Idag undervisar hon på Textilhögskolan i Borås och är engagerad i Textihistoriska Sällskapet där hon sitter i styrelsen.

Hur kom det sig att du började engagera dig i Textilhistoriska Sällskapet?
Jag såg en anmälningsblankett till Textilhistoriska Sällskapet och tänkte direkt att det skulle passa mig. Föreningen håller exakt på med sådant som jag tycker är roligt och intressant. Självklart ville jag vara med!

Varför tycker du att man ska bli medlem i Textilhistoriska Sällskapet?
Det ger så otroligt mycket tillbaka, framförallt om man är road av mode och textil. Personligen tar jag del av många föreläsningar som Sällskapet arrangerar, de är väldigt intressanta. Dessutom möter man likasinnade som också delar intresset för mode- och textilhistoria.

På vilket sätt behövs Textilhistoriska Sällskapet?
Sällskapet är viktigt på många sätt men framförallt fungerar det som en mötesplats för alla oss som är intresserade av mode- och textilhistoria.

Vilka är era utmaningar inför framtiden?
Jag tror att vi skulle behöva utveckla programverksamheten och jobba mer med olika teman. På så sätt skulle vi nå ut till blandning av människor och locka fler till aktiviteterna.

Något roligt minne att dela med dig av från tiden med Sällskapet?
Under åren har jag knutit många kontakter och vi har besökt många trevliga utställningar tillsammans. Ett trevligt minne jag har med mig är framförallt när vi besökte Västanå teater och fick se alla fantastiska teaterkläder.