Galleri 2021

Designcafé: L-G Strömberg ”Tekoindustrins utveckling under en expansiv period”.

L-G Strömberg bjöd på ett föredrag i nostalgins tecken om tiden 1945-1975 på temat ”Mot ett nytt millenium”. Bilder från 7H-bygden med inblick i tre samhällen; Rydboholm, Dalsjöfors och Torsby. Mycket igenkännande på bilder t.ex. Tetrapak och högertrafikomläggningen. Kul bild på ransoneringskort för bensin som fick ett kort liv.

Designcafé: Besök på Borås Konstmuseum

Vi var många medlemmar som kom till studiebesöket på Borås Konstmuseum. Först en presentation av museets arbete och uppdrag följt av en guidad visning av Lars Tunbjörks fantastiska fotoutställning.

Designcafé: ”Jeansnörd” – Anders Kärrman

Trevligt och underhållande föredrag av Anders Kärrman om jeansens historia vid dagens välbesökta Designcafé.

Designcafé: Ateljé Westragothia kyrkotextil.

Ett mycket trevlig och informativt Designcafé med Helena Jönsson och Karin Hedberg från ”Ateljé Westragothia” som berättade om sitt arbete med kyrkotextilier. Ett bildspel och produkter visades samtidigt med processen att ta fram nya produkter. Vi fick också ta del av kunskapen med kyrkoårets olika färger allt från dop till begravning. Inspiration och önskemål inhämtas från kyrkorna, förslagen till utförande skall godkännas och tillverkningen kan starta.

Rydals Museum: Utställningen ”Justice, Freedom & Bread”.

Och på Rydals Museum såg vi även Alke Schmidts utställning ”Justice, Freedom & Bread” presenterad av intendent Pontus Carlweitz. Detaljrikt måleri på bl.a. tyger från vår bygd. Socialt och miljömässigt engagemang i textilindustrin förr och nu.

Rydals Museum: ”Chic Afrique”

Idag besökte ett dussintal medlemmar från TextilHistoriska Sällskapet Rydals Museum där fotografen Per-Anders Pettersson presenterade sin utställning ”Chic Afrique”. Fantastiska bilder från den färgstarka afrikanska modescenen med sina subkulturer.

Besök Superstudio, Borås

Superintressnt besök på Superstudio där CEO Anna Johäll höll ett föredrag om företagets utveckling från starten 2003 till att idag tillhöra den absoluta världseliten inom sitt område. Kundlistan är minst sagt imponerande eller vad sägs om Volvo, Mercedes, LG, Bang & Olufsen m.fl. Tack Anna!

TextilHistoriska Sällskapets Årsmöte

Efter årsmötesförhandlingarna höll Johannes Daun, industriantikvarie på Textilmuseet, ett intressant föredrag om konfektionsindustrin i Sverige ” När man sydde kläder på fabrik”.