Galleri 2016

Designcafé: Mönsterskatter 7

I en dokumentär producerad av THS mötte vi Elisabeth Brenner Remberg, diplom-designer utbildad vid Konsthögskolan i Hamburg. I 14 år var hon verksam utomlands, sedan som textildesigner på Kasthall. Egen företagare ”Designbrenner” tillsammans med sin make Rolf Brenner. En fantastisk resa som visade på Elisabeths mångsidiga verksamhet som designer. Filmen finns på You-tube men kommer även att finnas på vår hemsida längre fram.

Designcafé: Tyska sömmerskor på Algots under 1950-talet

Torsdagen den 29 september föreläste historiker Johan Svanberg om forskning kring de tyska kvinnor som under 1950-talet rekryterades till Algots i Borås genom den s k Schleswig-Holsteinaktionen. Bakgrund och händelseförlopp finns återgivna i Johans bok med mycket intressanta fakta kring denna migration som vi var helt nytt för oss.

Designcafé: Hållbarhet

Adrian Zethreus presenterade projektet Re:Textiles som invigde ”Show-rummet” på Fashion Galleri den 1 juni. Ett treårigt projekt som skall hantera olika designexempel och tekniklösningar för re-design. Återvinning av textila plagg. Adrian gav flera exempel på innovativa lösningar som kan bli en realitet i framtiden.

Textilmuseet: Vernissage sommarutställning ”Dataspel-broderi”

Torsdagen den 26 maj öppnade årets sommarutställning. Konstnär Per Faghers stora intressen är dataspel och broderi. Denna utställning visar hur han kombinerat dessa båda intressen i en imponerande samling broderier. Många i publiken kunde känna igen sig i motiven och var fascinerade i detta annorlunda uttryck. Faghers broderier visar hur traditionellt hantverk får en ny relevans i nutida bildvärld.

Designcafé: Studiebesök hos Eton, Gånghester

Torsdagen den 21 april samlades ett stort antal medlemmar för ett besök på Etons skjortfabrik i Gånghester. En visning av Eton-profilen Jan Borghardt imponerade stort. Med hög teknologi, enastående design och en fabrik där varje utrymme inretts med hög trivselfaktor och omtanke. Etons internationella framgångar förstärktes med den väl utvecklade digitala teknik som förevisades.

Textilmuseet: Artist Textiles-Vernissage Picasso till Warhol

Lördagen den 16 april öppnades denna nya utställning med en mängd textilier i olika tekniker, mest tryckta, av världens mest berömda konstnärer. Picasso, Andy Warhol, Vasarely, Henry Moore mm mm. Det rikhaltiga textila materialet befäster tanken att många fler besök bör göras för att tillgodogöra sig denna textila skatt. Utställningen är producerad av Fashion and Textile Museum, London.

Filmkväll: Molnsiden

THS medlemmar fick det höga nöjet att se några filmer från äldre dagar. Bl a en fantastiskt film från utställningen ”Molnsiden” med Ulla Cyrrus som ciceron bland vävar av siden, från gamla trikåfabriken Merkur, från en Textilmässa i Borås 1949, och från 50-talet en presentation av Borås Textilinstitut.

Specialvisning av Textilmuseets nyinvigda maskinutställning.

THS medlemmar fick åtnjuta en specialvisning av museets maskinpark i en utställningshall som på ett innovativt sätt fått ett trevligt pedagogiskt upplägg. Anders från museet berättade om olika maskiners historia och användningsområde på ett mycket inspirerande sätt. Mycket uppskattat och många besökare.

Designcafé: Mönsterskatter 6

I serien Mönsterskatter presenterades den 6:e filmen. Britt-Marie Henriksson berättade där om drömmen som blev verklighet, om sitt yrkesliv bl a på väverierna Häggåstrands Väveri och Ekelund Linneväveriet i Horred. Här två egna formgivna produkter, rutig skaftvävnad från Häggåstrands och mönstrad jacquardvävnad från Ekelunds.

TextilHistoriska Sällskapets Årsmöte

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar berättade museets intendent Malena Carlsson om pågående inventering av textil konst från stadens olika rum och visade ett fängslande bildspel. Här två mattor av Ingalill Sjöblom som finns på Textilmuseets bibliotek.

Designcafé: En kavalkad av kläder från första hälften av 1900-talet.

Käthe Bergenholtz visade kläduppsättningar med hatt, kappa, klänning, skor och väska helt autentiskt från olika tider under tidigt 1900-tal. Modevisningen ackompanjerades av maken Kjell med stämningsfull musik från de olika tidsepokerna. En mycket uppskattad visning!