Galleri 2022

Designcafé: Mot ett nytt millenium med L-G Strömberg.

Den fjärde filmen i serien handlar om livet i textilbygden åren 1975-2000. En dramatisk tid som präglades av kris för tekoindustrin men också om en begynnande pånyttfödelse i andra former.

Designcafé: Broderi, pärlstickare och beställare i 1400-talets Sverige.

Mari-Louise Franzén föreläste om forskning kring liturgiska broderier från medeltiden och visade bilder bl.a. på Mariamässhaken från Uppsala Domkyrka.

Designcafé: ”Affärer på gränsen”

ACG-Nyström var pionjärer som leverantör till den Sovjetiska/Ryska och Baltiska textilindustrin. Reimar Westerlind, Jan Carlsson och nuvarande VD Thomas Arwidsson berättade med inlevelse om sina spännande erfarenheter.

Designcafé: Minna Engström Heino

Minna berättade med entusiasm och inlevelse om sina 35 år inom modebranschen. Och nya spännande projekt på gång! Vilket driv den kvinnan har!

Mönstermani – svensk textildesign 1920-90-tal. Textilmuseet, Borås.

Specialvisning för TextilHistoriska Sällskapets medlemmar av intendent Eva Blomqvist. Många härliga tryckmönster från olika tidsperioder av kända textilkonstnärer som ex. Astrid Sampe, Maud Fredin Fredholm, Inez Svensson, Carl John DeGeer, Sven Friestedt m. fl.

Designcafé: ”Ogifta mödrar i den växande textilstaden”

Johannes Daun, industriantikvarie vid Textilmuseet och fil dr i historia, berättade från sin forskning om ”Ogifta mödrar i den växande textilstaden”. Intressanta exempel från ett snabbt växande Borås i slutet av 1800-talet och om fördelning av kvinnor och män i staden där antalet kvinnor dominerade. Bilden visar fördelning av kvinnoyrken år 1880.

Studieresa: Båstad

Uppskattad studieresa till Båstad med besök hos Märta Måås-Fjetterström och Kulturhuset Ravinen där Clay Ketters verk visades och god sopplunch intogs.

Designcafé: Broderi – Krister Persson

Broderi – Krister Persson Ett fascinerande föredrag om hur Krister efter 27 år som journalist m.m. på BT sade upp sig och började med broderi på heltid. Och vilka verk han visade! Minst sagt imponerande.

Designcafé: ”Det nya medielandskapet inom Mode/Textil”

Universitetsadjunkt Torbjörn Magnusson höll en väldigt intressant föreläsning. Från traditionell reklam & marknadsföring till sociala medier & influencers. Många företeelser som väcker tankar och förvåning med också ny teknik som ger hopp inför framtiden.

Designcafé: ”Kravatter, slipsar och flugor”.

Gunnel Larsson, Björn Schollin och Lars Otell höll ett nördigt föredrag om denna ”manshalsduks” ursprung, tillverkning och användning. Olika slipsknutar, mönster och bredder genom årtiondena.

Studieresa till Båstad.

Trevlig och intressant studieresa för 40 medlemmar till Båstad. Vi började på Märta Måås-Fjetterström där vi fick en grundlig presentation av verksamheten och alla de fantastiska mattor som vävts och fortfarande vävs här. Därefter lunch och rundvandring i Båstads nya kulturhus Ravinen.

Designcafé: Toarpsdräkten i helg och socken under 100 år.

Christina Backlund och Lena Gustavsson presenterade en kavalkad om hur det säregna dräktskicket i Toarp förändrades under 1750-1850. Fokus låg på Toarpsdräkten och mest framträdande var just livstyckena. Dessa förändrades från tid till annan med små detaljer i utföranden men hela tiden bestod grunden. Stor vikt lades vid textiliernas färger, mönstring, material, vävtekniker. Påfallande var konsten att utnyttja tygerna och inte låta något gå till spillo. En fantastiskt intressant eftermiddag.

Designcafé: ”En tillbakablick på framtidens textilindustri”.

Universitetslektor Jonas Larsson höll ett spännande föredrag som han kallade för ”En spaning”. Kan vi utnyttja tidigare erfarenheter inför framtiden som ställer stora krav på transparens och hållbarhet.

TextilHistoriska Sällskapets Årsmöte

Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Därefter presenterade Jan-Erik Larson sin bok ”Miss Algots”

Designcafé: ”Textil konst – Materialets förmåga att kommunicera”

Malena Karlsson, intendent på Textilmuseet, höll ett charmant föredrag om ”Textil konst – Materialets förmåga att kommunicera”, samt redogjorde för Textilmuseets inköp av textil konst.