Galleri 2018

Designcafé: Science Park

Jonas Larsson presenterade verksamheten för den nyöppnade Do-Tank inom Textilhögskolan och Science Park med fokus på cirkulär ekonomi. Vi fick också höra om och se den nyinköpta roboten som nu skall lära sig att sy!

Filmkväll: Film om Bröderna Sandbergs Syfabrik, Hillared

Göran Andersson höll en inlevelsefull och charmig introduktion till Textilmuseets prisbelönade film om den legendariska syfabriken.

Designcafé: ”Skyddskläder från Kinna räddar liv runt om i världen”

Jörgen Lillieroth, VD på TST-Sweden AB berättade medryckande om sitt framgångsrika företag som utvecklar och tillverkar personlig skyddsutrustning med avancerade tekniska funktioner, hög komfort och högsta kvalitet.

Resa till Vandalorum, Värnamo och IKEA Museum, Älmhult

Trevlig utflykt för 35 THS medlemmar. På Vandalorum tre olika utställningar: Wasteland – Från avfall till arkitektur, som säkert väckte en del tankar kring vårt material-slöseri. Dessutom Signe Persson-Melin – Tingen måste ha utstrålning samt Smålands Konstnärs-förbunds jubileumsutställning. Gemensam lunch på IKEA. Rundvandring i museet med många igenkänningstecken. En av Ingvar Kamprads käpphästar: ”Är en stol stapelbar skall det exponeras tydligt”.

Designcafé: Siwa-projektet

Utifrån forsknings- och utställnings-projektet Tutanchamon´s Wardrobe uppstod kontakter i oasen Siwa i Libyska öknen i Egypten. Ingela Högberg är ansvarig för ett pedagogiskt projekt för barn och kvinnor i oasen.Ingela berättade mycket fängslande och visade bilder om utvecklingen sedan starten 2006. Färgrika smycken och textila hantverk visades och såldes till förmån för projektet

Designcafé: Historiska kläder i Högskoleprojekt.

Gunnel Larsson presenterade eleverna Kristian David och William Wahlström, studeranden vid Högskolan i Borås. Kristian och William visade historiska kläder inspirerade av olika stilar under 1800-talet, som de hade skapat tillsammans med andra studenter. Påfallande var att se förändringarna från tid till annan, från enkelt till dramatiskt.

Designcafé: – Internationellt Vävcenter – Kläder-mode i antika Rom

Dagens föreläsning var ett gemensamt arrangemang av Internationellt Vävcenter och TextilHistoriska Sällskapet. Helena Jönsson presenterade Inter-nationellt Vävcenter med syfte, målsättning och visioner. Sammantaget finns detta presenterat på Vävcenters hemsida weavingcenter.com. Lena Larsson Lovén docent vid institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet, höll en intressant föreläsning om ”Män och kvinnor, kläder och mode i det antika Rom”. Lena berättade om de i grunden fastställda normer som på ett berikande sätt förklarade de olika klädkoder som man återser på konstverk från antiken.