Designcafé: Kristina Wadensten: ”Textilstaden Alingsås-minnen att vårda och bevara”

Hur viktigt är det inte att lyfta det textila arvet? Med dagens ökande intresse för vårt kulturarv är min intention att, på mitt sätt, bidra till att uppmärksamma en stads betydelsefulla och unika textilhistoria, i dåtid såväl som i nutid. Jag var under närmare tre decennier medarbetare vid Alingsås museum och därefter Textilmuseet i Borås. Med boken ”Textilstaden Alingsås – minnen att vårda och bevara” vill jag ge en hyllning till alla dem som arbetat inom textila verksamheter och framför allt till dem, som sällan eller aldrig, fått sitt namn i historieskrivningen.

Vernissage av utställningen ”När rötter bränns”

Utställningen tar sin utgångspunkt i tematiken rötter och textil samt tio skilda konst- och konsthantverkspraktiker, med fokus på de textila. Utställningen förhåller sig till platsen Sjuhäradsbygden och Västra Götalandsregionen – en plats där textila kunskaper och material – rötter – har migrerats till men också ifrån. Utställningen är producerad i samarbete med Konsthantverkcentrum väst.

TextilHistoriska Sällskapets Årsmöte

Kl.18.00 Årsmöte Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Som medlem kommer du naturligtvis på årsmötet och är med och påverkar verksamheten. Efter mötet visas filmen ”mot ett nytt millennium”. De fyra delavsnitten i filmserien är nu klara och hopfogade till en hel film som skildrar 1900-talet i 7H-bygdens textila kontext både i uppgång, kris och pånyttfödelse. Filmen presenteras av L-G Strömberg och Johannes Daun och efter filmen ges tillfälle till kommentarer och frågor.

Resa till Vandalorum i Värnamo

KL. 9.00 Avresa från Högskolan (Den Vilande Studenten). Under resans gång ges lite information om Vandalorum och de aktuella utställ- ningarna. Kl. 10.30 Ankomst till Vandalorum. Utställningarna beses på egen hand. Lada 1. Lisa Larsson, en utställning som presenterar hennes konstnärskap i hela sin bredd. Lada 2. Front: Design by Nature, 2023 års Bruno Mathson-pristagare. Lada 3. Smålands Konstarkiv. Kl. 13.00 Lunch på Restaurang Syltan, Vandalorum. Kl. 15.00 Hemresa (hemkomst ca 16.30) Besök gärna www.vandalorum.se och få en värdefull helhetsbild av museet för konst och design. Kostnad: 400kr/person (bussresa, lunch och inträde). Max antal personer: 45st. Anmälan via e-post till: info@textilhistoriska.com. OBS! ANMÄLAN fr o m den 1 mars (tidigare anmälan godtages ej). Efter bekräftelse betalas kostnaden omgående till bankgiro: 5513-4183. Vid anmälan ange önskan om särskild kost!

Designcafé: Magdalena Nilsson – Scenkostymer

Karin Höeg har tyvärr drabbats av sjukdom och kan inte hålla sitt föredrag som tänkt. Hon ersätts av sin kollega Magdalena Nilsson som kommer att visa bilder, berätta anekdoter och beskriva hur kostymarbetet oftast är upplagt, alla steg och alla funktioner. Efter textillärarutbildning på Stenebyskolan och Umeå Universitet började Magdalena arbeta på Stora Teatern (Göteborgsoperan) 1979 med Hasse o Tages uppsättning av operan Animalen. 1993 startade hon Scenkostymutbildningen på Tillskärarakademin i Göteborg och drev den i 10 år. Magdalena har arbetat med opera, dans, teater, TV och film.

Designcafé: Visning av utställningen Mönstrade Positioner

Intendent Malena Karlsson berättar om de nordiska mode/mönsterkonstnärerna som representeras i utställningen Mönstrade Positioner.

Designcafé: Maria Jernqvist – ”Marimekko och det finska tygundret”

Maria presenterar: ”Mötet med tygtryck från Marimekko blev avgörande för mig. Ett loppisfynd blev början på en kunskapsresa och ett passionerat intresse för finska textilmönster från 1950/60/70-talen. Jag började samla Marimekkotyger och finska mönster för två decennier sedan. Färgerna, mönstren, designen och kvinnokraften har alltid fascinerat mig. Jag har haft intressanta möten med finska textilformgivare när jag frilansat som skribent för tidningen Scandinavian Retro. Under de senaste 10 åren har jag satt upp textilutställningar i både Sverige och Finland. Senaste utställningen var ”Marimekko – Design i Tiden” som visades på Kristinehamns Konstmuseum under sommaren 2023″.

Invigning av utställningen ”Omstart Mode”

Textilmuseet inviger sin tredje permanenta utställning som fokuserar på textil hållbarhet. Cirkulära produktionsmetoder och bättre konsumentval. Program: Se Textilmuseets hemsida för aktuell information.

Öppning av utställningen ”EXIT”

Textilhögskolans avgångsstudenter från mode- och textildesignutbildningarna ställer ut sina examensprojekt,