Vernissage av utställningen ”Klänningen gör mannen”

Utställningen Klänningen gör mannen, haute couture – en ny era tar oss med in bakom kulisserna i en anrik modegenre under radikal förändring.

Stockholmsbaserade Fredrik Robertsson är en av få män i världen som tagit sig in som beställare i haute couturens salonger. Med sin extravaganta, könsöverskridande estetik har han blivit en stilförebild och musa för kreatörer världen över. Utställningen bygger på ett urval av Fredrik Robertssons växande samling av samtida haute couture och experimentellt hantverksmode.

Klänningen gör mannen har tidigare visats på Liljevalchs+ och är curerad av Susanna Strömquist i samarbete med Fredrik Robertsson.

Program: Se Textilmuseets hemsida för aktuell information!

Resa till Göteborgsoperan

Kl. 09.00 Avresa
kl. 10.30 Guidning, uppdelat i 2 grupper
kl. 12.30 Lunch på Operan
kl. 14.00 Hemresa (hemkomst ca 15.00)

På GöteborgsOperan skapas varje år cirka 1800 kostymer – med olika uttryck och som ska fungera att dansa, sjunga och agera i. Hur ska en kostym vara för att se bra ut från första balkong? För att klara snabba byten eller att bäraren plötsligt ska ner i spagat?
I operahuset arbetar 6 tillskärare och 18 skräddare i fullt utrustade verkstäder. Följ med på en rundvandring bakom kulisserna och ta del av processen från skiss till färdig kostym, vilka tekniker som används och hur Kostymavdelningen är uppbyggd.

Besök gärna Göteborgsoperans hemsida för mer information: www.opera.se
Kostnad 300kr/person (bussresa, lunch och guidning).
Max antal personer: 40 st. Anmälan via e-post till: info@textilhistoriska.com
OBS ANMÄLAN fr o m den 25 september (tidigare anmälan godtages ej).
Efter bekräftelse betalas kostnaden omgående till bankgiro: 5513–4183.
Vid anmälan ange önskan om särskild kost!

Designcafé: Maria Stawåsen, Vävkompaniet.

Från Väfskolan till Västerbrogatan, en slingrande resa genom Borås. Maria Stawåsen kommer och berättar och visar bilder som visar Vävkompaniets utveckling från vävateljé till galleri, butik och ateljé med workshops. Skaparglädjen och kärleken till det textila hantverket och kunskapen genomsyrar det mesta. Att vara många som bidrar är en viktig del, både medlemmar, kommittenter och inte minst konstnärer som ställer ut. En miniutställning kommer att finnas på plats med material, redskap och färdiga alster

Designcafé: ”Revolution i modevärlden”, Tonie Lewenhaupt

Ingen sömmerska kunde slå symaskinen i hastighet. De färdigsydda kläderna blev många. Så många att de blev en industri i slutet av 1800-talet. Först var plaggen anonyma men med många hälsningar till Paris berömda modevärld. Sedan kom Katja med allt flera.

Tonie Lewenhaupt är modehistoriker och författare. Hon är utbildad på Konstfack och har en mångårig erfarenhet av modebranschen i egenskap av journalist, författare och illustratör. Lewenhaupt har skrivit ett stort antal böcker och är i höst aktuell med boken ”Finns i fler färger och storlekar: en historia om svensk konfektion 1800-2000” (Bokförlaget Arena).

Föredraget anordnas i samarbete med Textilhögskolan.

Designcafé: Fast Fashion out of Fashion

Christian Lundell, VD på Nordiska Textilakademin, tar avstamp i en av EU kommunionens stora mål (Fast Fashion out of Fashion by 2030).
Vad betyder det för textil- och modebranschen? Och för jobben?