Vernissage Ung Svensk Form

Ung Svensk Form 2023 har en kraft som inspirerar och vill förändra. Med hantverksskicklighet, kreativitet och materialkänsla visas här det senaste och mest innovativa inom ung svensk formgivning. Med ansökningar från hela Sverige presenteras ett urval av 23 bidrag i Ung Svensk Form 2023. Utställningen Ung Svensk Form 2023 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum. Utställningen pågår 2/9 – 5/11.

Studieresa till Röhsska Museet och Göteborgs Konstmuseum, Göteborg

Röhsska Museet: I utställningen ”Nordiskt mode nu: Stickat och tryck” visas en ny generation nordiska modeskapare som på ett lekfullt sätt ger sina perspektiv på tradition, historia och kultur. www.rohsska.se Göteborgs Konstmuseum: Bl.a utställningen ”Dialoger. Mode bortom det bärbara”. www.goteborgskonstmuseum.se Avresa: Kl 10.00 från ”Den sovande studenten”, vid Högskolan i Borås. Lunch planeras på egen hand. Hemresa kl. 15.30 från anvisad plats i Göteborg. Kostnad: 300 kr. I priset ingår bussresa samt inträde till båda museerna. Inträdesbiljetterna tilldelas vid ankomsten till Göteborg. Biljetterna kan även utnyttjas vid besök på ytterligare ett antal museer i Göteborg året ut. Resans biljetter släpps den 1 sept. och säljes i receptionen vid Textilmuseet. Man betalar med swish och får deltagandet bekräftat. Vid köp skall medlemskort uppvisas. OBS! Först till kvarn gäller, inga reservationer av biljetter via telefon! Frågor om resan hänvisas till TextilHistoriska Sällskapet 0730-560146. Max antal deltagare: 40.

Designcafé: Författarsamtal med Susanna Alakoski

Bomullsänglar och Londonflickor. Ett samtal med författaren Susanna Alakoski om textilindustrin, kvinnors arbete, tekokrisen och det finska arvet. Alakoski är aktuell med Bomullsängeln (2019) och Londonflickor (2021), de två första delarna i en kvartett. Handlingen utspelar sig delvis i textilindustrins olika miljöer och i Borås. Arrangeras i samarbete med Studieförbundet Sensus och TextilHistoriska Sällskapet. Fri entré.

Utställningen ”Lin on me”

Rydals Museum: I utställningen ”Lin on me” får du bekanta dig med en fiber med rik historia och egenskaper som gör den högintressant för framtiden. Du får möta de som förvaltar kunskapen om processen från frö till fiber, som håller kulturarvet levande och bär kunskapen i sina kroppar. Sällskapets medlemmar får en personlig guidning till utställningen. Fri entré. Resa med egen bil.

Designcafé: Om verktyg i omställningen till en hållbar textil- och modeindustri

Anett Aldman från Textile & Fashion 2030. Att etablera en samarbetsplattform för en mer hållbar Svensk textil- och modeindustri. Lärdomar från de första fem åren och med sikte på 2050.

Vernissage utställningen ”Mönstrade positioner”

Mönsterdesign har sedan milennieskiftet genomgått en revolution. I utställningen ”Mönstrade positioner” utforskas samtida textil mönsterdesign för rum och kropp genom verk av 14 tongivande nordiska formgivare och konstnärer. Det blir en resa genom dagens gränsöverskridande mönstervärld där frågor om fult/vackert, digitalt/analogt, abstrakt/konkret inte längre har tydliga svar. Vid invigningen närvarar flera av utställarna. Se Textilmuseets hemsida för mer info.

Designcafé: Kreativa projekt, stora som små med Anna Starrén

Anna Starrén, kreatör, stylist, florist och föreläsare. Anna berättar om att inspirera och entusiasmera till kreativitet genom att skapa härliga inredningar och inspirerande miljöer. Anna håller kurser och workshops, designar koncept för bröllop eller begravningar, bygger mässmontrar, utställningar och stylar fotograferingar.

Designcafé: Peter Florén – Mitt liv som handelsresande inom modefackhandel

Peter Florén berättar om sina många år som handelsresande med humor och glimten i ögat. Han började på Bergis Jeans 1980 och fortsatte under 8 år på Inwear A/S. Sedan 1996 jobbar Peter med strumpor och accessoarer under varunamnet ”Fathers & Friends”.

Öppning av utställningen DRAFTS

DRAFTS är ett konstnärligt forskningsprojekt bestående av konstnärer, forskare och designers. DRAFT 4 är ett samarbete mellan Textilhögskolan i Borås och Art Address Canada där frågor kring relationen mellan kropp och rum står i centrum. ”Artefakt” är ett begrepp som här används av utställarna i betydelsen – konstobjekt som bidrar till att föra utvecklingen av idéer och metoder framåt.

Textilmuseets nya basutställning om hållbar textilkonsumtion invigs

En grön omställning är brådskande och eftersom textil och kläder ligger nära människors vardag är det ett område där alla kan känna att de gör skillnad. Utställningens fokus ligger på att stärka den enskilda besökarens egenmakt och möjliggöra medvetna val för att påverka framtiden. Utställningen ska ge besökaren möjlighet att reflektera över sina egna konsumtionsmönster, samt vägledning och inspiration till en mer hållbar livsstil genom goda exempel och positiva förebilder. Se Textilmuseets hemsida för mer info.

Designcafé: ”The Textile Award in Textiles”

Årets mottagare av detta prestigefyllda pris är Annie Johansson. Det textila konstnärsskapet och utställningen presenteras i Abecitas kreativa miljö. Det finns också möjlighet att ta del av övriga utställningar. Kaffe serveras. Fri entré för TextilHistoriska Sällskapets medlemmar.