Tutanchamons garderob

År 1999 var det Tutanchamon-feber i Borås. Den gamle faraons garderob engagerade hela staden och var en succé redan innan drottning Silvia klippte bandet och förklarade utställningen Tutanchamons Garderob för invigd.

Att världens äldsta garderob skulle få liv igen och visas i ny tappning var mycket tack vare Gillian Vogelsang. Efter ett föredrag på Textilhögskolan träffade hon Christina Rinaldo som var lektor i handvävning. Tillsammans satte de igång med att återskapa Tutanchamons garderob och få den så snarlik som möjligt.

Projektet fick en betydande roll i Textilhögskolans undervisning. Studenter fick vara med i processen att återskapa kläderna från grunden. Att göra allt så autentiskt som möjligt både i material och tekniker var tidskrävande. Projektet växte sakta men säkert och i samband med det väcktes tanken att visa Tutanchamonforskningens resultat inför publik.

Utställningen är ett av de främsta bevisen för Textilhistoriska Sällskapets verksamhet. Sällskapets engagemang innebar bla att näringslivet uppvaktades och garanterade för att utställningen skulle få världspremiär på Textilmuseet. Företag som sponsrade utställningen var bla. Ludvig Svensson, Svegmarks, Trikåfabriken mfl. och Borås Stad ställde personal och lokaler till förfogande.

Utställningen Tutanchamons Garderob blev en publiksuccé för Textilmuseet och gick i början på år 2000 ut på världsturné. Utställningen ägdes av Textilhistoriska Sällskapet men skänktes sedan som gåva från Sällskapet till Borås Stad.

Världsturnén för Tutanchamons Garderob:
1999/2000 Textilmuseet, Borås
2000 Centralmuseum, Lods, Polen
2000 Pieterskierk, Leiden, Holland
2000/2001 Moesgård, Museum, Århus, Danmark
2001 National Museum of Skottland, Edinburgh, Skottland
2001 Irish Linnen Centre and Lisburn Museum, Lisburn, Irland
2003 Medelhavsmuseet, Stockholm
2003 The American Swedish Institute, Minnesota, USA
2004 Christinehofs slott, Brösarp
2005 Medgard Historik Senter, Borre, Norge
2006 Bibliotheca Alexandria, Alexandria, Egypten
2006/2007 Textilmuseet, Borås
2007 Lödöse Museum, Lödöse
2007 Bryggens Museum, Bergen, Norge
2009 Möllegårdens Kultur, Burlöv
2000/2001 Skövde Stadsmuseum, Skövde

Bilder: Tutanchamon bilder