Galleri

Utställning: ”Klänningen gör mannen” på Textilmuseet

En fantastisk fest när utställningen öppnade på lördagen kl. 12, med inspirerande samtal mellan utställningens formgivare och Fredrik Robertsson med några av anlitade designers Amanda Borgfors, Sandra Backlund och Bea Szenfeld. En ny era tar. oss in bakom kulisserna i en anrik modegenre under radikal förändring. Stockholmsbaserade Fredrik Robertsson är en av få män som tagit sig in som beställare i haute couturns salonger. Utställningen som man måste se bygger på ett urval av Fredrks växande samling av samtida haute couture och experimentellt hantverksmode. Foto: Britt-Marie Henriksson

Designcfé: Birgitta Nilsson, Textile Movement

Birgitta Nilsson, regionutvecklare för cirkulära affärsmodeller och hållbart mode på Västra Götalandsregionen berättade om EU:s lagkrav för cirkulär omställning. Med Textile Movement.com skapas nu en väg in för att göra det enkelt för företagen att ställa om. Här investerar VGR över 40 miljoner för näringslivets utveckling och en starkare attraktionskraft till vår textila region. En helt ny värld, enormt intressant. Birgitta berättade på ett mycket inspirerande sätt hur VGR är uppdelat (inte bara sjukvård).

Vernissage utställning Textilmuseet: ”Korsettkriget”

I slutet av 1800-talet hamnade korsetten i centrum för debatt i Sverige. Ett kitet klädesplagg blev en stor politisk fråga. Korsetten blev faaktiskt ett ideologiskt slagfält, något som utlöste diskussioner om makt, kön,identitet och klass. Om kvinnlighetens former och gränser, Om dåtiden, nutiden och framtiden, I utställningen ”Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet” möter du ett ojämlikt Sverige där det var skillnad på människor. Framför allt var det skillnad mellan kvinnor och män. Och det skulle synas.

Designcafé: ”Det vita slottet vid Vättern” Kerstin Cewers och Anna Sundin

Berättade om ”Det vita slottet vid Vättern”. Junex konfektionsfabrik som grundades i Jönköping 1927 av makarna John och Tora Hjelme-Lundberg och leddes av John Hjelme-Lundberg. Ett företag med stor omtanke om alla medarbetare med en påkostad och estetiskt tilltalande arbetsmiljö. Kamratandan var enastående, chefen unik och festerna storslagna.

Invigning av utställningen: ”Omstart Mode”

Välbesökt när Textilmuseet invigde sin tredje permanenta utställning som fokuserar på textil hållbarhet, cirkulära produktionsmetoder och bättre konsumentval.

Designcafé: Maria Jernkvist – ”Marimekko och det finska tygundret”

Maria började samla på sig Marimekkotyger och finska mönster för två decennier sedan och som vi fick ta del av vid dagens Designcafé. Med tyngdpunkten på Marimekko höll Maria en charmig och intressant föreläsning där även ett flertal andra finska mönsterformgivare/ textilkonstnärer presenterades. Mötet var välbesökt och efteråt gavs möjlighet att titta och känna närmare på alla de tygprover som Maria hade med sig.

Designcafé: Visning av utställningen ”Mönstrade Positioner”

Malena Karlsson höll (som vanligt) en charmig, påläst och intressant visning av utställningen med de nordiska mode/mönster- konstnärerna för ett dussintal medlemmar. En utställning väl värd ett besök!

Scenkostymer – Magdalena Nilsson

Magdalena Nilsson höll ett trevligt och intressant föredrag om Scenkostymer som gav oss en inblick bakom kulisserna. Det krävs mycket fantasi och hantverksskicklighet för att skapa alla kreationer! För teater, TV och film.

Resa till Museet Vandalorum i Värnamo

Trevlig utflykt till Vandalorum. Tre olika utställningar: Lisa Larssons konstnärskap i hela sin bredd. Front: Design by Nature Smålands Konstarkiv: Emma Krantz Och dessutom en förträfflig lunch bestående av långafilé med tillbehör.

TextilHistoriska Sällskapets årsmöte

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar visades filmen ”Mot ett nytt millennium” som skildrar 1900-talet i 7H-bygdens textila kontext både i uppgång, kris och pånyttfödelse Filmen presenterades av L-G Strömberg och Johannes Daun.

Vernissage av utställningen ”När rötter bränns”

Utställningen tar sin utgångspunkt i tematiken rötter och textil samt tio skilda konst- och konsthantverkspraktiker, med fokus på de textila. Utställningen är producerad i samarbete med Konsthantverkcentrum väst.

Designcafé: Kristina Wadensten

Välbesökt Designcafé idag när Kristina Wadensten höll ett föredrag kring sin bok ”Textilstaden Alingsås – minnen att vårda och bevara”.

The Nordic Award in Textiles 2023

Dagens Designcafé hölls på Abecita Konstmuseum där årets vinnare, Annie Johansson höll ett charmigt föredrag om sitt textila konstnärskap med en härlig värmländsk ton.

Designcafé: Peter Florén: Mitt liv som handelsresande

Vid dagens Designcafé höll Peter Florén ett trevligt och underhållande föredrag om sina 44 år som handelsresande, kryddat med många färgstarka berättelser och skrönor. Tack Peter.

Designcafé: Kreativa projekt, stora som små, med Anna Starrén.

Det var fullsatt vid dagens Designcafé med Anna Starrén som berättade med inlevelse om alla sina olika projekt. Anna är kreatör, stylist, florist och inredare m.m. och är alltid nyfiken på nya, spännande utmaningar. Tack Anna för en härligt inspirerande föreläsning.

Vernissage: ”Mönstrade Positioner”, Textilmuseet, Borås

Mönsterdesign har sedan milennieskiftet genomgått en revolution. I utställningen ”Mönstrade Positioner” utforskas samtida textil mönsterdesign för rum och kropp genom verk av 14 tongivande nordiska formgivare och konstnärer. Det blir en resa genom dagens gränsöverskridande mönstervärld där frågor om fult/vackert, digitalt/analogt, abstrakt/konkret inte längre har tydliga svar. Foto: Björn Schollin

Designcafé: Textile & Fashion 2030

Ett tiotal av Sällskapets medlemmar kom till dagens Designcafé. Jonas Larsson och Anett Aldman från Textile & Fashion 2030 höll ett intressant föredrag om verktyg i omställningen till en hållbar textil- och modeindustri. Lärdomar från de första fem åren och med sikte på 2050.

Utställningen ”Lin on Me”, Rydals Museum

Ett tiotal av Sällskapets medlemmar besökte utställningen ”Lin on Me” på Rydals Museum. Linet är en fiber med rik historia och egenskaper som gör den högintressant för framtiden.

Designcafé: Författarsamtal med Susanna Alakoski

Välbesökt författarsamtal med Susanna Alakoski och Johannes Daun. Bomullsänglar och Londonflickor. Ett samtal med författaren Susanna Alakoski om textilindustrin, kvinnors arbete, tekokrisen och det finska arvet. Alakoski är aktuell med Bomullsängeln (2019) och Londonflickor (2021), de två första delarna i en kvartett. Handlingen utspelar sig delvis i textilindustrins olika miljöer och i Borås. Arrangeras i samarbete med Studieförbundet Sensus och TextilHistoriska Sällskapet. Fri entré.

Studieresa till Röhsska Museet och Göteborgs Konstmuseum, Göteborg

Trevlig och uppskattad utflykt för Sällskapets medlemmar. Och vackert väder var det också! På Röhsska visades utställningen ”Nordiskt mode nu: Stickat och tryck” med många spektakulära och innovativa kreationer. På Göteborgs Konstmuseum visades bl.a utställningen ”Dialoger. Mode bortom det bärbara”.

Vernissage Ung Svensk Form 2023, Textilmuseet, Borås

Ung Svensk Form 2023 har en kraft som inspirerar och vill förändra. Med hantverksskicklighet, kreativitet och materialkänsla visas här det senaste och mest innovativa inom ung svensk formgivning. Med ansökningar från hela Sverige presenteras ett urval av 23 bidrag i Ung Svensk Form 2023. Utställningen Ung Svensk Form 2023 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum. Utställningen pågår 2/9-5/11.

Resa till Hjo

Efter lunch på Hotell Bellevue denna soliga eftermiddag gick Sällskapet en rundtur i Hjo och fick historien om Trästaden Hjo presenterad av guiden Barbro Jungebeck. Vi blev så imponerade av alla hus som med varsam hand har renoverats och bevarats och tillsammans bildar en fantastisk idyll. Dit vill vi gärna återvända!

Resa till Hjo

En fantastisk förmiddag på Kulturkvarteret i Hjo. Vår guide Gunnel Johansson berättade och förevisade den permanenta utställningen om Estrid Ericson och hennes livsverk Svenskt Tenn. Estrid växte upp i föräldrarnas Hôtel Royal, från början en inspirationskälla tillsammans med hennes många resor världen över. Ett mångårigt samarbete med Josef Frank resulterade i ikoniska textilier, möbler och smycken.

Designcafé: Bilklädslar och dess utveckling

Tommy Johansson höll ett intressant föredrag om bilklädslar och deras utveckling. En tuff bransch med höga krav och pressade priser men också med innovativa lösningar.

Resa till Hjo och huvudattraktionen Svenskt Tenn / Estrid Ericsons Museum

Trevlig utflykt för Sällskapets medlemmar till Hjo i härligt, soligt vårväder. Guidad visning av Estrid Ericsons Museum / Svenskt Tenn. God lunch på Hotell Bellevue. Guidad tur genom den Europa Nostra-belönade trästaden. Och så kunde man köpa delikat rökt sik i hamnen.

Designcafé: Hattar och mössor från Borlänge.

Ann-Sofie Morin höll ett väldigt intressant och charmerande föredrag om familjeföretaget CTH Ericson. Om hatt- och mösstillverkning historiskt från 1885 fram till idag. Allt från stiliga dam- och herrhattar till den berömda gubbkepsen.

Designcafé: Jonas Wollin, VD och ägare Rudholm Group

Rudholm Group är verksamma med egna kontor i ett 20 tal länder. Plaggtillbehör, hållbara förpackningar, toppmoderna digitala lösningar och logistiska tjänster för textilbranschen. Men även skolverksamhet i Dacca, Bangladesh! Jonas höll ett alldeles strålande föredrag om sin och företagets framgångsrika resa i den textila världen. Humor, kunskap och många tänkvärdheter blandades vilt och med stor ödmjukhet.

Vernissage Textilmuseet: TUBE – En svindlande social skulptur av Numen / For Use

”Tube är en interaktiv installation där du som besökare inbjuds att klättra en slinga och uppleva rummet på ett helt nytt sätt. Som ett jättelikt vindlande spindelnät bryter Tube av rummets raka linjer och svänger när vi tillsammans rör oss genom verket. Installationen är en social skulptur som understryker hur vi alla samtidigt är både besökare och aktörer i det offentliga rummet. Genom att träda in i Tube medverkar du till att väcka nätet till liv.” Utställningen pågår 1/4 – 27/8 2023.

Kvällscafé: Visning av utställningen Textila Skikt

Intendent Malena Karlsson, Textilmuseet, presenterade och gav en intressant fördjupning för Sällskapets medlemmar över konstverken i utställningen ”Textila Skikt”. Konstverk ur museets samlingar inköpta mellan åren 2000-2023.

Föreläsning: Konfektionsindustrins historia i Borås och Sjuhäradsbygden

En intressant föreläsning baserad på boken ”När man sydde kläder på fabrik” av Johannes Daun. Konfektionsindustrins uppgång och fall åren 1900-1995 (se diagram). Ett stort antal åhörare (55 st)hade kommit för att lyssna på Johannes. Föreläsningen anordnades tillsammans av De Sju Häradernas Kulturhistoriska Förening och TextilHistoriska sällskapet.

TextilHistoriska Sällskapets Årsmöte

Årsmötesförhandlingarna hölls inför ett begränsat antal medlemmar som trots allt hade tagit sig hit i snökaoset. Starkt gjort! Vi välkomnar Christian Lundell som ny ledamot i styrelsen.

Vernissage Textilmuseet: Textila skikt

Ett urval av Textilmuseets samling av textil konst, verk inköpta de senaste 20 åren. Utställningen presenterades i ett trevligt samtal mellan Malena Karlsson och Anna T Wolgers. Utställningen pågår 25 feb – 14 maj.

Designcafé: Boken om Väfskolan i Borås 1866-2009

Återigen ett välbesökt Designcafé där Åsa Haggren berättade detaljrikt om Väfskolans historia, utveckling och betydelse för såväl hantverk som industri. Dessutom en presentation av skolans tongivande verksamhetsledare genom åren.

Designcafé: ”Att rekonstruera 1700-talets skrädderi”.

Välbesökt Designcafé där Therese Holmgren gav en detaljrik föreläsning om att rekonstruera två 1700-talsklänningar, en högre stånds och en allmoge.

Kvällscafé: Tryckta jultextilier.

Välbesökt Kvällscafé när ”mönsterdeckarna” Anna Lindqvist och Marie Odenbring-Widmark berättade om de tryckta jultextiliernas historia och om sin forskning och samling.