Mönsterskatter

Mönsterskatter är samlingsnamnet för en serie dokumentärfilmer som Textilhistoriska Sällskapet producerar.

Syftet med filmerna är att lyfta fram personer som skapat mönster genom att de får berätta om sig själva och sina arbeten. I Textilmuseets samlingar finns idag cirka 300 000 textila mönster. Det är fantastiska skatter som är värda att lyftas fram.

Lilly Hallin

Lilly Hallin utbildade sig på Textilinstitutet i Borås under 1940-talet och började därefter undervisa i färg och form på skolan. Hon jobbade sedan under många år som frilansare och ritade mönster som såldes till olika industrier. Inspirationen kom främst från naturen där havets rörelser, löv och stenar kunde inspirera till nya mönster. Arbetet med att rita mönster har varvats med undervisning, framförallt på Yrkestekniska Högskolan och Textilhögskolan där hon var lärare fram till pensionen.

Elisabeth Brenner Remberg

Elisabeth Brenner Remberg är född och uppvuxen i Växjö, Småland. Efter 5 års studier vid Hochschule für Bildende Künste i Hamburg erhöll hon kandidatexamen i design och konst. Efter studierna var Elisabeth chefdesigner vid Textilföretaget Hatema i Helmond och lärare vid Design Academy Eindhoven, Nederländerna Elisabeth byggde upp ett handväveri i Swaziland Afrika. Åter i Sverige arbetade Elisabeth 10 år som chefsdesigner vid Kasthall i Kinna, samt 10 år i bilindustrin där hon arbetade för Saab, Volvo och BASF Coatings i Münster Tyskland, med hela världens bilindustri som arbetsfält. Handarbete och vävteknik har varit viktigt för Elisabeth vilket syns i hennes minimalistiska fiberkonst.

Britt-Marie Henriksson

Efter inledande yrkesliv inom kommunal verksamhet gick Britt-Marie genom utbildning på Textilinstitutet i Borås, till formgivare och dessinatör. Efter utbildningen följde en kort period som frilansdesigner och från 1984 t o m 2004 arbetade Britt-Marie som formgivare och dessinatör på Häggåstrands Väveri i Kinna. Då erfarenhet även fanns inom administration så blev arbetsuppgifterna skiftande. Så småningom som vice VD följde även personal-och platsansvar. 2004 avslutades tiden på Häggåstrands Väveri och Britt-Marie blev anställd vid Ekelund, Linneväveriet i Horred AB, som designchef men även som personalchef, en unik arbetskombination att vara stolt över. Designchefsrollen blev under hand rådande till 100%. Ansvar över kollektionsinnehåll, katalog, mässor mm. 2013 slutade Britt-Marie och tiden som pensionär inleddes med bildande av eget företag; formgivning av mattor, formgivning av mässmontrar och utställningar samt bl a återupptagande av konsthantverk inom keramik. Britt-Marie har även arbetat med utbildning för Högskolan och Proteko.

Sven Fristedt

Sven Fristedt är känd för sina färgsprakande, täta och organiska mönster. Han tillhörde den nya generationens textilformgivare som trädde fram under 1960-talet. Efter studier på Beckmans och Konstfack i Stockholm började han arbeta för Borås Wäfveri. Företaget tog till sig Fristedts djärva design som resulterade i första samarbetet ”Nu blommar det”. Kollektionen innehöll bland annat det populära mönstret Pompelmona. På Borås Wäfveri stannade Fristedt i över 30 år och blev så småningom Ateljéchef. Parallellt gjorde han även mönster för IKEA som då hade ett nära samarbete med Borås Wäfveri som tryckte upp tygerna. Genom åren har Japan betytt mycket för inspirationen och resulterat i många spännande mönster, såsom Loppcirkus. Idag satsar Fristedt på utveckla sin konst men har fortfarande ena benet kvar i textilindustrin.

Gunnel Larsson

Gunnel Larsson har arbetat på Textilhögskolan i Borås sedan 25 år tillbaka där hon undervisar i damsömnad och mönsterkonstruktion. Hon är utbildad yrkeslärarare och har både gesäll- och mästarbrev. I filmen berättar och visar Gunnel hur hon tillsammans med Annika Wikevand och Ulla E:son Bodin tolkade skisser av Siri Derkert. Allt började med att konstvetaren Maria Carlgren skrev avhandlingen ”Marginaliserad Modernism” där hon lyfte fram konstnären och modetecknaren Siri Derkert. I förordet uppmanade Maria Carlgren att hon gärna hade sett kläderna uppsydda vilket Gunnel tog på allvar och lämnade in en FoU ansökan. För första gången beviljades en ansökan till forskning om kläder och arbetet kunde påbörjas.

Inger Ekelin

Inger Ekelin studerade på Textilinstitutet i Borås och började därefter arbeta som dessinatör och mönsterritare på Borås Wäfveri. Hon har till stor del av sitt yrkesliv arbetat med hemtextilier – främst bäddtextil, metervaror och gardiner. Till en början arbetade hon i mönsterateljen i Konstsilkes gamla lokaler och ritade då främst mönster till påslakan. Ateljén flyttades därefter till nya beredningsverket 1965 och började omfatta en större grupp formgivare där mönsterproduktionen tog fart ordentligt. År 1979 blev Inger Ekelin Ateljéchef på Borås Wäfveri och har även kombinerat det med jobb som lärare på Textilhögskolan. Från 2007 är hon projektanställd på Textilmuseet.

Lena Ringenson

Lena Ringenson är textilformgivare och har varit verksam som lärare på Textilinstitutet och Textilhögskolan i sammanlagt 31 år. Efter studier på Konstfack i Stockholm jobbade hon med diversearbeten inom textil för att sedan utbilda sig vidare på Textilinstitutet i Borås. Efter studierna jobbade hon på Marks Jaquardväveri för att sedan återvända till Textilinstitutet som lärare. Under åren har hon rest mycket för att hämta inspiration och det har blivit många studieresor med studenterna till spännande städer såsom London, Athen, Amsterdam, Paris, Florence och Milano. Färg är det som ligger Lena Ringensson varmast om hjärtat. Hon tröttnar aldrig på att jobba med färgskalor och hitta nya färgkombinationer.